Водойми Закарпаття і Буковини поповнилися мальками струмкової форелі


У річки Буковини вселено понад 65 тис. мальків струмкової форелі



Протягом 24-25 серпня 2023 року за рахунок державного бюджету відбулося зариблення річок Чернівецької області.


Так, рибні запаси р. Черемош з притоками, у межах Вижницької та Путильської територіальних громад, поповнилися 50,4 тис. мальків струмкової форелі. З них понад 35 тис. особин за погодженням Чернівецької ОВА випущено у межах іхтіологічного заказника «Черемоський».


Ще 15,2 тис. мальків цього виду лососевих вселено у річку Прут на території Мамаївської територіальної громади.


Зарибок вирощено Рибоводним форелевим заводом «Лопушно» Держрибагентства. Вага одного екземпляра малька становила близько 3,3 г.


Контроль за процесом зариблення здійснювали представники Чернівецького рибоохоронного патруля Держрибагентства, Держпродспоживслужби, Державної екологічної інспекції Карпатського округу, місцевого самоврядування, лісових господарств та громадськості.


Довідково:


Форель струмкова (пструг) - цінний аборигенний вид родини лососевих. Загалом за останні 10 років Рибоводним форелевим заводом «Лопушно» за кошти держави вирощено та випущено у води карпатських річок близько 1 млн мальків струмкової форелі для формування репродуктивного ядра як основи створення стабільних популяцій цих цінних риб у природоохоронному середовищі та недопущення їх природного зникнення.


Водойми Закарпаття поповнилися мальками струмкової форелі



В Україні триває цьогорічна кампанія зариблення водойм.


Зокрема, на Закарпатті у річки Ріка, Тересва, Красношурка, Біла Тиса, Чорна Тиса, Терешулка, Лужанка, Жденіївка та потік Озерел вселено 62 893 екз. мальків струмкової форелі.


При цьому майже 28 тис. екз. пструга (інша назва цього виду форелі) було випущено в урочищах Чорна Ріка та Сухар, що знаходяться на території національного природного парку «Синевир» у зоні регульованої рекреації.


Середня наважка рибопосадкового матеріалу, вирощеного за рахунок державного бюджету Рибоводним форелевим заводом «Лопушно» Держрибагентства, становила близько 3,2 г.


Контроль за процесом зариблення здійснювали представники Закарпатського рибоохоронного патруля Держрибагентства, Держпродспоживслужби, Державної екологічної інспекції, місцевого самоврядування, НПП «Синевир», лісових господарств та громадськості.


Довідково:


Поширення струмкової форелі в українських водоймах зумовлене наявністю прохолодних, чистих і прозорих вод зі швидкою течією й кам'янистим дном. Такі умови є у верхів'ях Пруту, Черемошу, Серету, Стрия, Дністра та його приток, в Тисі, Тересві, Тереблі, Ріці, а також у гірських річках Криму.


Слідкуйте за перебігом цьогорічної кампанії зариблень на телеграмканалі Держрибагентства.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!