Нові тренди у рибогосподарському секторі економіки Європи


У вересні 2022 року м. Гданськ (Польща) відбувся регіональний семінар, присвячений інноваціям у технологіях рибопереробного сектору та їхньому впливу на нові ринки.


Пропонуємо ваші увазі аналіз останніх даних про обсяги виробництва продукції у рибогосподарському секторі світової економіки, що був презентований на семінарі.


Так, за статистичною інформацією у 2020 році було отримано 177,8 млн тонн продукції тваринних гідробіонтів (90,3 млн тонн – промисел, 87,5 млн тонн – аквакультура) і 36 млн тонн водних рослин.


Частка продукції тваринних організмів, отриманої методами аквакультури, склала 49,2 %, а рослинних – понад 90 %.


За прогнозами науковців до 2030 року обсяги продукції аквакультури тваринних гідробіонтів досягнуть 105-107 млн тонн, при цьому обсяги промислу зростуть незначно, до 93 – 95 млн тонн на рік.


У ході заходу наведено цифри, які продемонстрували унікальну важливість рибогосподарського сектору для забезпечення населення планети продуктами харчування, а інших галузей промисловості – сировиною.


Так, у 2020 році частка рибної продукції на міжнародних ринках у вартісному вираженні досягла 49 %, молочно-м’ясних продуктів великої рогатої худоби – 19 %, продукції свинарства – 18 %, птахівництва – 11 %.


При цьому 37 % всієї рибної продукції йде на експорт, загальна вартість якого склала $151 млрд. Найбільшими експортерами рибної продукції є Китай, Норвегія, В’єтнам, а також Чилі, Індія, Тайланд та Нідерланди. Водночас до найбільших країн-імпортерів входять США, Китай, Японія, Іспанія і Франція.


Учасникам семінару також представлено результати досліджень споживання морської рибної продукції у країнах Центральної та Східної Європи. Так, встановлено, що, за середньоєвропейського рівня споживання морепродуктів 24 кг на одну людину в рік, у країнах Центральної та Східної Європи цей показник значно нижчий: Естонія – 16 кг, Литва – 13,9 кг, Польща – 13,1 кг, Латвія – 10,5 кг, Словаччина – 9 кг, Румунія – 8,1 кг, Угорщина – 6,3 кг, Чехія – 6,0 кг.


Також під час заходу міжнародні експерти презентували технології переробки риби та ринкові можливості для рибних продуктів, обговорили процеси роботизації у сфері переробки морепродуктів, проблеми забезпечення ефективного пакування морепродуктів з доданою вартістю, принципи та існуючі програми сертифікації морепродуктів, розглянули проблемні питання використання передових технологій для харчової промисловості, маркування рибних продуктів, онлайн продажі продукції рибальства та аквакультури.


За результатами семінару учасники висловили сподівання, що здобуті знання сприятимуть економічному розвитку країн, укріпленню міждержавних торговельних взаємовідносин та співробітництва у сфері продовольчої безпеки.


Детальніше:


Семінар було організовано міжнародною організацією EUROFISH у співпраці з Міністерством сільського господарства та сільського розвитку Республіки Польща, Польською асоціацією переробників риби та Національним дослідницьким інститутом морського рибальства.

EUROFISH – міжурядова організація, яка сприяє розвитку рибогосподарської галузі у країнах Центральної та Східної Європи, а також у Середземноморському та Балканському регіонах. Організація є частиною глобальної мережі FISH INFO NETWORK (FIN), яка координується FAO GLOBEFISH (Рим). Членами організації є 13 країн: Албанія, Болгарія, Данія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Румунія, Туреччина, Хорватія, Естонія та Угорщина.

Участь у роботі семінару взяли близько 40 представників рибогосподарської науки і бізнесу з різних країн Європи і США. Від України участь брав представник Національного університету біоресурсів і природокористування.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!